Fidanë Aronia

Në ofertën tonë kemi vetëm fidanë vegjetativë aronia të varietetit NERO, të prodhuar nga bimët tona mëmë të zgjedhura me kujdes, nën mbikëqyrjen e një pylltari me mbi 40 vjet përvojë në çerdhe.

Shumëllojshmëria NERO karakterizohet nga elasticiteti i lartë i sythave dhe lartësia e moderuar që lejon korrje mekanike pa probleme, si dhe frutore të përsëritura vjetore.

Ne ofrojmë bimë 1, 2 dhe 3 vjeçare, gjithashtu ekologjike. Të gjitha fidanët dy dhe tre vjeçarë të shitur nga ne janë rritur mirë, me shumë kërcell, me një sistem rrënjor shumë të fortë.

Ne i qasemi secilit klient veç e veç, duke u përpjekur të ndihmojmë në zgjedhjen e fidanëve më të mirë, që korrespondon me nevojat dhe mundësitë.

Klientët na lavdërojnë si për ndihmën tonë profesionale ashtu edhe për vetë bimët. Cilësia më e lartë e bimëve të ofruara nga ne i bën klientët e viteve të kaluara, të cilët janë duke zgjeruar plantacionet e tyre, të blejnë një material tjetër pemishte nga ne.

Në mënyrë që të merrni listën aktuale të çmimeve, ju lutemi dërgoni një email në: [email protected] me informacion në lidhje me numrin e fidanëve të nevojshëm, madhësinë e tyre dhe vendin e dorëzimit.


Extra

It’sshtë një material drufrutorësh tre vjeçar, i nivelit të lartë. Këto bimë përshpejtojnë frytëzimin e plantacioneve me një vit në krahasim me fidanët 2-vjeçarë!
Ato përhapen fort dhe kanë një sistem rrënjor shumë të zhvilluar.
“Extra” është bima me cilësi më të mirë në Evropë.

Shumëllojshmëria: NERO, vegjetative
Lartësia: 80-110 cm
Paketimi: tufa me 10 copë

Çmimi: 0,56 €

Klasa I

Këto janë bimë 2 vjeçare me cilësi të lartë. Ato karakterizohen nga një sistem rrënjor shumë i zhvilluar dhe një pjesë shumë e gjerë, shumë rrjedh mbi tokë. Bimët e klasit të parë të zgjedhur nga ne ruajnë fleksibilitet dhe rezistencë të lartë ndaj dëmtimeve gjatë korrjes mekanike dhe garantojnë rendimente të larta dhe frutore vjetore.

Shumëllojshmëria: NERO, vegjetative
Lartësia: 60-80 cm
Paketimi: tufa me 10 copë.

Çmimi: 0,49 €

Klasa II

Bima karakterizohet nga karakteristika shumë të mira gjenetike, duke garantuar rritje të shpejtë dhe rendimente të larta. Dallimi i vetëm nga një fabrikë e klasit të parë është lartësia e saj më e ulët dhe sistemi rrënjor më pak i zhvilluar.

Llojet: NERO, vegjetative
Lartësia: 40-60 cm
Paketimi: tufa me 10 ose 20 copë

Çmimi: 0,42 €


szkółka aronii sadzonki

Aronia është një kaçubë që zakonisht arrin lartësinë 2-2,5 metra. Në një moshë të re, kaçubë është e dendur, por me kalimin e kohës, ajo bëhet gjithnjë e më e gjerë. Shkurret që rriten në habitate pjellore mund të arrijnë një lartësi prej mbi 3 metrash pas disa vitesh. Shkurret e formuara nga farat në veçanti kanë tendencë të rriten intensivisht, prandaj mos përdorni fidanë për krijimin e plantacioneve, por përdorni vetëm bimë të shumëzuara në mënyrë vegjetative nga bimë mëmë selektive. Ata sigurojnë që kaçubat të mos rriten shumë, gjë që do të lejojë korrje mekanike.

Sistemi rrënjësor i aronisë rritet shumë fort dhe përshtatet mirë me kushtet mbizotëruese të tokës. Kjo lejon kultivimin e aronisë edhe në toka të klasave më të dobëta dhe më pak të pasura me ujë, ku kultivimi i shumicës së bimëve frutore do të ishte i pamundur.

Rritja më dinamike e sistemit rrënjor aronia ndodh në pranverë (prill-qershor), atëherë shkalla e rritjes bie, dhe në vjeshtë – zakonisht në shtator, ajo rritet përsëri. Shkencëtarët kanë vërejtur se edhe gjatë dimrit, në një gjendje pa gjethe, kur temperatura e tokës është mbi 0 * C, sistemi rrënjor zhvillohet.

Për këtë arsye, rekomandohet të vendosni plantacione në vjeshtë, sepse sistemi rrënjor i aronia-s akoma duke qenë aktiv në vjeshtë pas mbjelljes do të sigurojë rritje të shpejtë dhe të fortë pranverore të plantacioneve të sapo-themeluara.

Materiali çerdhe i përdorur për krijimin e një plantacioni është i një rëndësie thelbësore dhe ndikon në rezultatet ekonomike të plantacionit nga themelimi i saj deri në likuidim.

Çdo kursim i dukshëm në impiantet e blera me një çmim të ulët tregtar, nga një burim i pasigurt, gjithmonë reflektohet në humbje të pakrahasueshme më të larta përmes rendimenteve më të ulëta dhe kostove më të larta të kujdesit.

Plantacionet duhet të vendosen vetëm nga bimët vegjetative, të cilat riprodhojnë karakteristikat e bimëve mëmë.

Bimët e Aronias duhet të blihen vetëm në çerdhet e specializuara që kanë bimë mëmë me karakteristika pozitive të provuara, të vendosura, të cilat garantojnë rendimente të larta vjetore dhe madhësinë e duhur të lastarëve. Shumica e plantacioneve të mëdha mbillen me varietetin ‘Nero’, i cili jep rendimente të larta dhe është i përshtatshëm për korrje mekanike falë lastarëve fleksibël dhe madhësisë mesatare të shkurreve.

Unshtë e papranueshme të vendosni një plantacion me fidanë nga mbjellja. Një plantacion i bërë nga fidanë fillon të japë fryte 3 vjet më vonë se një plantacion i bërë nga bimë vegjetative, i cili shoqërohet me një humbje të rendimentit 3 vjet.

Madhësia e rendimenteve të mëvonshme është gjithashtu shumë më e ulët, sepse rendimenti i kaçubave të vetme mund të ndryshojë shumë – ky është një fenomen natyror i ndryshueshmërisë individuale në përhapjen gjeneruese.

Sidoqoftë, disavantazhi më i madh i plantacioneve të fidanëve është se ato rriten intensivisht lart dhe rriten shumë, gjë që e bën korrjen mekanike shumë të vështirë dhe shpesh të pamundur pas disa vitesh.

Bimët vegjetative dy vjeçare me cilësi të mirë tashmë kanë lidhur sythat e luleve dhe prandaj mund të japin fryte në vitin e parë pas mbjelljes. Sidoqoftë, ne zakonisht i krasisim sythat pas mbjelljes në mënyrë që të mos lejojmë që viti i parë të japë fryte, gjë që do të ndihmojë shkurret të zhvillohet siç duhet menjëherë pas mbjelljes dhe do të rezultojë në një rendiment të lartë në vitin pasardhës.

Bimët e Aronias të destinuara për krijimin e plantacioneve duhet të jenë homogjene, mundësisht dy ose tre vjeç.

Disa njerëz vendosin të blejnë bimë njëvjeçare të aronisë për shkak të çmimit më të ulët. Por kjo është një kursim i dukshëm – kjo lloj bime është e dobët e zhvilluar, e rrënjosur dobët, kështu që madje edhe një duzinë apo më shumë përqind e bimëve mund të mos adoptojnë. Për më tepër, ajo jep fryte një vit më vonë dhe është shumë më e lehtë për t’u mbytur nga barërat e këqija, gjë që rezulton në kosto më të larta të kujdesit.

Shmangni tharjen dhe ngrirjen e rrënjëve – kjo ka një efekt shumë të fortë në shkallën e pranimit të bimëve aronia.