Udhëzues për kultivimin e Aronias.

Aronia është një kaçubë me kërkesa të ulëta. Ajo përshtatet shumë mirë praktikisht në çdo kusht mjedisor dhe toke. Mund të kultivohet praktikisht kudo përveç zonave malore.

Fuqia e shkurreve të aronisë dhe aftësia e tyre për t’u përshtatur me kushtet mbizotëruese konfirmohet nga prania e plantacioneve të këtyre bimëve në Siberinë perëndimore, në zonën e shkallëve pyjore me një klimë akute kontinentale.

Aronia është shumë rezistente ndaj sëmundjeve dhe dëmtuesve në krahasim me bimët e tjera frutore. Ai i detyrohet rezistencës së tij ndaj një numri të madh të polifenoleve, të cilat në mënyrë efektive e mbrojnë atë kundër baktereve dhe kërpudhave. Gjithashtu shumica e insekteve hezitojnë të ushqehen me shkurre arrash për shkak të përmbajtjes së lartë të flavonoideve.

Kërkesat për tokën dhe klimën.

Aronia mund të rritet praktikisht në të gjitha llojet e tokës. Ashtu si shumica e bimëve frutore, ajo rritet më së miri në toka pjellore të pasura me humus, por gjithashtu mund të rritet në toka më të këqija.

Toka shumë e mirë (klasa I-II) madje mund të jetë problem në disa raste, sepse në kushte të tilla të favorshme aronia ka tendencë të rritet me harbim, gjë që mund të shkaktojë rritje të tepërt të shkurreve duke penguar korrjen mekanike të frutave. Për këtë arsye, arrat e arrave mbillen zakonisht në toka të klasave III-V dhe ndonjëherë edhe VI.

Aronia gjithashtu nuk ka kërkesa të veçanta klimatike. Kushtet më optimale për rritjen e arinës janë në zonën e butë, por duke pasur parasysh rezistencën e saj ndaj acar dhe temperaturave të larta, ajo mund të rritet në shumicën e vendeve në tokë.

Kërkesa për ujë nuk ndryshon nga nevojat e bimëve të tjera frutore – reshjet e shiut në intervalin 500-600 mm në vit janë plotësisht të mjaftueshme për zhvillimin e duhur të tyre. Mungesat e ujit që ndikojnë në rendimentin mund të ndodhin vetëm gjatë thatësirave korrik dhe gusht, gjatë rritjes dinamike të frutave.

Projektimi i plantacioneve.

Kur projektohet një plantacion, ajo duhet të përshtatet me mundësinë e korrjes mekanike – edhe nëse nuk kemi akoma korrës. Distanca optimale midis rreshtave është 4 – 4,5 metra. Në tokë më të dobët, nëse është e nevojshme (ngastër shumë e ngushtë) distanca mund të zvogëlohet në një maksimum prej 3.7 metrash. Një distancë më e vogël do të parandalojë hyrjen e makinerive në terren pasi kaçuba të ketë arritur dimensionet e saj të plota. Për tokat e Klasit III dhe IV, duhet të mirëmbahet një distancë minimale prej 4 metrash.

Bimët në rreshta duhet të mbillen çdo 60 centimetra apo më shumë. Vetëm mbjellja e dendur lejon një korrje të duhur mekanike. Falë këtij hapësira, shkurret shpejt do të formojnë një vijë që lejon korrësin të punojë në mënyrë të barabartë. Kur bimët mbillen shumë rrallë, korrësi “hov”, duke thyer degë dhe duke lënë një sasi të madhe frutash në kaçubë. Plantacionet me mbjellje më të dendur në vitet e para gjithashtu japin rendimente proporcionalisht më të larta, të cilat në një periudhë të shkurtër kohe kompensojnë koston e blerjes së më shumë prerjeve.

Nëse është e mundur, rreshtat duhet të tërhiqen nëpër erërat më të zakonshme. Ky lloj vendndodhje do të zvogëlojë efektin e tharjes së erës në verë dhe do të grumbullojë më shumë borë në mes të rreshtave në dimër, duke rritur kështu furnizimin me ujë për periudhën e pranverës.

Në skajet e plantacioneve, një shesh rreth 8 metra i gjatë duhet të lihet i zënë. Kjo do t’i lejojë korrësit të manovrojë lirisht gjatë kthesës.

Në skajet e plantacionit duhet të mbahet një distancë prej rreth 2.5 metra. Qëllimi është të lejojë korrësin dhe makinerinë e barit të kalojnë përmes.

Kur dizajnoni një plantacion me rreshta të gjata, është gjithashtu e nevojshme të mbani mend që të lini hapësira çdo 400-500 metra për rrugë tërthore që mundësojnë ndryshimin e arkave në korrës dhe sjelljen më të lehtë të makinave në rast të dështimit.

Në rast të fushave me një pjerrësi të pjerrët (zona malore dhe kodrinore), shkurret duhet të mbillen përgjatë shpatit. Korrësit kanë një qendër të lartë graviteti, e cila madje mund të rezultojë në rrotullimin e makinës nëse animi anësor është shumë i pjerrët.

Çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje kur zgjidhni bimët aronia?

Gjëja më e rëndësishme kur vendosni një plantacion është, natyrisht, zgjedhja e bimëve të duhura. Kur vendosni plantacione aronia, duhet të përdoren vetëm bimë vegjetative (shumohen duke copëtuar shkurret mëmë) të blera nga një çerdhe e besuar. Prerjet vegjetative transferojnë me besnikëri karakteristikat e bimës mëmë, duke garantuar kështu një rendiment të lartë të rregullt (nëse materiali i blerë ishte me cilësi të mirë).

Kur blejmë fidanë gjenerues, ne blejmë kaçube me tipare të rastësishme. Shkurret e prodhuara nga kjo lloj bime japin rendimente jo të rregullta, zakonisht shumë më keq sesa ato vegjetative të zgjedhura, dhe priren të rriten shumë, gjë që e bën të pamundur korrjen mekanike pas disa vitesh.

Fidanët gjenerues nga farat janë shumë më të lirë se bimët vegjetative për shkak të mënyrës shumë më të lehtë të prodhimit. Sidoqoftë, duhet të mbahet mend se cilësia e bimëve përcakton rendimentin për 20 vitet e ardhshme. Duke blerë bimë me një çmim të volitshëm nga një burim i paprovuar ose fidanë nga farat, ne rrezikojmë humbje të mundshme gjatë gjithë periudhës së frutave.

Një çështje e rëndësishme kur zgjedhni bimët aronia është gjithashtu shumëllojshmëria e tyre. Varieteti më i rekomanduar është NERO, i cili karakterizohet nga elasticitet i lartë i sythave dhe lartësi e moderuar që lejon korrje mekanike pa probleme, si dhe fruta të përsëritura vjetore.

sadzonki aronii wegetatywne dwuletnie

Për ngritjen e një plantacioni ne rekomandojmë blerjen e bimëve dy ose tre vjeçare. Ato janë më të shtrenjta se ato një vjeçare, megjithatë, kostoja e tyre më e lartë paguhet shumë shpejt – japin fryte të paktën një vit më parë dhe nuk bllokohen aq lehtë nga barërat e këqija, kështu që rriten shumë më shpejt në vitin e parë.

Kur zgjidhni bimë aronia duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë sistemit të tyre rrënjor. Duhet të jetë i zhvilluar mirë, me një numër të madh të qimeve dhe pa ndonjë ndryshim nyjor. Kur blini bimë, nuk duhet të drejtoheni vetëm nga lartësia e tyre, por nga numri i lastarëve dhe raporti i madhësisë së rrënjës me vetë prerjet.

Bimët nuk duhet të kenë gjethe jeshile. Prania e tyre do të thotë që prerjet janë gërmuar shumë herët para fundit të vegjetacionit dhe se lastarët nuk janë plotësisht të mirë.

Përgatitja e fushës për plantacion.

Përgatitja e duhur e tokës para mbjelljes lejon që aronia të zhvillohet si duhet dhe kursen krahun e punës në vitet e para. Mbi të gjitha, toka duhet të pastrohet nga barërat e këqija. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur mbilleni plantacionin me bimë një dhe dy vjeç, pasi arrat e moshës deri në moshën katër vjeç janë të prirur për barërat e këqija.

Isshtë një ide e mirë të përdorni një kulturë të lashtë gjatë periudhës së vegjetacionit para krijimit të një plantacioni për lërimin e hershëm të p.sh. lupin ose vestin.

PH optimal për rritjen e aronisë është 6.5, prandaj këshillohet të kontrolloni pH të tokës një vit para mbjelljes së plantacionit dhe, nëse është e nevojshme, të kryeni gëlqere. Në toka të lehta është më mirë të përdorni gëlqere karbonat magnez dhe në toka të rënda gëlqere oksid magnezi.

Rritja e bimëve në toka më të dobëta ndikohet shumë mirë nga fekondimi i plehut organik. Duhet të zbatohet rreth 2 javë para krijimit të një plantacioni, atëherë gjithçka duhet të plugohet dhe të tërbohet.

Kur të mbillni aronia?

Kur studioni chokeberry, u vu re se sistemi rrënjor është ende aktiv në fund të vjeshtës dhe në fillim të dimrit, derisa toka të mos jetë e ngrirë. Për këtë arsye, koha më e mirë për të krijuar një plantacion është vjeshta. Një sistem rrënjor më i zhvilluar siguron rritje më të shpejtë të bimëve në pranverë. Sidoqoftë, asgjë nuk qëndron në rrugën e ngritjes së plantacioneve në pranverë.

Për mbjelljen e aronisë, rekomandohet përdorimi i një mbjellësi të pemishtes me traktor të modifikuar butësisht – mbjellësi duhet të jetë 30 cm më i gjatë dhe 5-7 cm më i thellë, në mënyrë që bimët të mbillen lirshëm në një thellësi prej 35 cm. Vendosja më e thellë e prerjeve në tokë çon në një rritje në zonën e sistemit rrënjë, e cila lejon që bima të thithë më shumë lëndë ushqyese. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në rastin e plantacioneve të vendosura në toka më të dobëta.

sadzenie aronii

Shkurre Aronia duhet të mbillen çdo 50-70 cm në varësi të klasës së tokës. Kjo do të thotë që për të vendosur 1ha plantacion duhet të blini 4000-5000 bimë. Shkurret e mbjella shumë rrallë mund të mos formojnë një vijë, gjë që mund ta bëjë të pamundur ose të vështirë korrjen mekanike (“tundja” e korrësit, thyerja e degëve dhe korrja e pasaktë e frutave).

Pas mbjelljes, toka duhet të rrafshohet me një harrow me dhëmbë.

Plehërimi dhe spërkatja.

Veryshtë shumë e rëndësishme të mbështesni aroninë në dy vitet e para pas mbjelljes. Kjo do të sigurojë një rritje shumë më të shpejtë të kaçubave dhe kështu një kthim më të shpejtë të kostove.

Infektimi nga barërat e këqija është një problem shumë serioz në dy vitet e para. Shkurre Aronia nuk kanë ende një sistem rrënjor të zhvilluar mjaftueshëm për t’u përballur me to. Në vitin e parë, plantacioni duhet të pastrohet nga barërat e këqija rreth një herë në muaj. Alsoshtë gjithashtu e mundur të përdoren herbicide, por doza duhet të zgjidhet me kujdes në mënyrë që substancat të mos futen në sistemin rrënjor të bimës.

Pasi fidanët e rinj të kenë arritur një lartësi prej rreth 15 cm, mund të filloni të aplikoni plehra azotike. Doza për 1ha është rreth 100 kg (për Salmag). Mund të aplikohet gjatë vegjetacionit çdo 3-4 javë.

Në vitin e dytë procedurat janë shumë të ngjashme. Që nga viti i tretë, kaçubat e aronisë duhet të jenë në gjendje të trullosin barërat e këqija vetë pa ndonjë problem. Gjithashtu, fekondimi i azotit bëhet i panevojshëm, dhe në rastin e plantacioneve të vendosura në toka të gradës së lartë madje edhe të dëmshme – kjo mund të çojë në rritje shumë të shkurreve, gjë që do ta bëjë të korrjen mekanike të vështirë në të ardhmen.

Shkurtimi i Aronias.

Prerja e parë duhet të bëhet menjëherë pasi të mbillet plantacioni. Krasitja e Aronias është e nevojshme për prerjet njëvjeçare dhe dyvjeçare (me kusht që të jenë më të larta se 40 cm të larta pas mbjelljes). Qëllimi i tij është të ekuilibrojë madhësinë e rrënjëve, të cilat zvogëlohen gjatë gërmimit të prerjeve, në pjesën mbitokësore. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në burimet e thata, ku sistemi rrënjor mund të mos jetë mjaft efikas për të furnizuar bimën me ujë të mjaftueshëm.

Prerjet duhet të priten në një lartësi prej rreth 10 cm.

Për bimët dy-vjeçare me shumë kërcell me një sistem rrënjor të fortë dhe një lartësi mbitokësore më pak se 40 cm, nuk ka nevojë për krasitje.

E njëjta gjë vlen për bimët tre-vjeçare, të cilat kanë avantazhin shtesë të japin fryte një vit më parë.

Korrje aronia.

zbiór aronii kombajn

Korrja e Aronias zakonisht bëhet në gjysmën e dytë të gushtit. Data e saktë e korrjes varet nga kushtet e motit të vitit dhe mund të ndryshojë nga dy javë.

Fruti është i pjekur kur peduncle e saj ndryshon ngjyrën nga jeshile në të kuqe të lehta. Mos filloni të korrni, sidomos mekanikisht, derisa të bëhet kjo. Peduncles jeshile janë më të vështira për t’u shkëputur nga shkurret, duke e detyruar korrësin të rrisë forcën e shakerave, gjë që çon në dëmtimin e shkurreve dhe shkundjen e shumë gjetheve.

Një tipar shumë i rëndësishëm i frutave të aronisë është qëndrueshmëria e tyre. Edhe mbajtja e arnave në arka për disa ditë pas korrjes nuk i prish ato. Kjo bën të mundur korrjen e frutave nga zona të mëdha dhe shpërndarjen e të gjithë grupit në fabrikën e përpunimit menjëherë.